Må vi fortsette å gjøre rike menn rikere?

 

Her om dagen var jeg i et møte med en mulig fremtidig forretningspartner, han lurte på hva min historie var og jeg fortalte gladelig i vei. Da jeg kom til hvorfor jeg i 2018 stoppet opp og startet mitt eget selskap, lyste han opp, ikke bare av glede, men av gjenkjennelse av den samme følelsen. Jeg sa opp min faste jobb og startet for meg selv, fordi jeg ikke ville fortsette å gjøre rike menn rikere.

 

 

Hvem er de rike mennene?

 

De er mange. Du kunne se ekstrem versjonen av dem på rekke og rad under innsettelsen av Trump. De styrer store deler av verden og påvirker våre liv, enten vi vil eller ikke. La oss se nærmere på én av dem som har irritert meg i det siste: Jeff Bezos, grunnleggeren av Amazon. Ifølge Forbes er hans personlige nettoformue 210,8 milliarder USD (2025). Det er imponerende. Tenk å være så smart og dyktig at du kan bygge en slik formue! Men spørsmålet jeg stiller meg er: Hva må til for å bli så rik?

 

Hvem sine skuldre står du på?

 

Under Jeff Bezos’ ledelse har Amazon vært i hardt vær for måten de behandler sine ansatte på. Kameraovervåking og ekstreme leveransekrav har ført til historier om ansatte som ikke tør ta toalettpauser, og som tar med tisseflasker på jobb i frykt for å bli sagt opp. Ansatte uten den sikkerheten vi tar for gitt i Norge, har forsøkt å organisere seg, men de møter motstand. Bezos har selv uttalt at han ønsker at ansatte skal være «terrified» fra de våkner til de er ferdig på jobb – fordi han mener det øker effektiviteten. Disse ansatte, som tjener lite og jobber under hardt press, er noe av grunnlaget for at Bezos kan tjene 37,5 millioner kroner i timen.

 

Mellomledere er problemet?

 

Bezos er i dag styreleder i Amazon, og selskapets daglige leder Andy Jassy har annonsert at de skal kutte ut mellomlederrollen. Mellomledere får skylden for ineffektivitet og «unødvendige fingeravtrykk» i organisasjonen. Noe av arbeidet deres kan kanskje erstattes av AI. Men ser man nærmere på historikken, ser vi at mange mellomledere aldri har fått den opplæringen og støtten de trenger for å gjøre en god jobb. Å gjøre feil som mellomleder er lett, og konsekvensene kan bli store – for både menneskene de leder og resultatene i selskapet.

 

Øker effektiviteten når alle blir do'ere?

 

Metas «Year of Efficiency» i 2023 førte til betydelig nedbemanning, hvor mellomledere ble oppfordret til å ta roller som individuelle bidragsytere eller forlate selskapet. Dette for å skape en «smidigere» organisasjon. Målet var blant annet:

 

 

Kan det være: å kutte bunnplanken i båten for å lette lasten?

 

Flere selskaper som har kuttet mellomledere har opplevd nye utfordringer:


Å kutte mellomledere kan se effektivt ut på papiret, men det kan koste dyrt.

 

Min drøm? Jeg vet at vi ikke kan stoppe alle rike menn fra å ta ukloke valg. Men jeg håper pendelen snur. Mange av de gode folka som forlater store tech-selskaper starter egne selskaper – og bygger dem sammen med kollegaene som også fikk nok av de samme rike mennene på toppen.
Jeg håper vi får flere mellomledere som tør å tenke nytt, som skjønner at de kan være med å bygge noe eget. Være ledere som tar vare på folk, som deler goder, gleder og sorger. Vi trenger flere som bygger opp – ikke flere som kun sitter på toppen. Verden trenger små og mellomstore selskaper med store hjerter og kloke hoder.


Der starter endringen.

Ja, Vi vil bli inspirert!

La meg inspirere ditt team eller arrangement med et foredrag som engasjerer! Ta kontakt for mer informasjon, skreddersøm eller direkte booking, jeg gleder meg til å høre fra deg!