Nysgjerrighet – en mellomleders superkraft!
Nysgjerrighet er kanskje en av de mest undervurderte egenskapene på arbeidsplassen. I en verden som i dag er preget av raske endringer, teknologisk fremgang og stadig større kompleksitet, kan nysgjerrighet være nøkkelen til både personlig og organisatorisk suksess. Likevel viser forskning at mange ansatte og mellomledere ikke opplever arbeidsplassen sin som et miljø som fremmer nysgjerrighet. Hvorfor er det? Og hva kan vi gjøre for å endre på det?
I denne bloggposten vil jeg utforske hvordan vi mellomledere kan gjøre nysgjerrighet til sin superkraft, en drivkraft for innovasjon og engasjement på jobb. Vi skal innom hvorfor nysgjerrighet møter motstand og hva du og de ansatte kan gjøre for å dyrke denne egenskapen.
Hva er nysgjerrighet og hvorfor er det så viktig på jobb?
Nysgjerrighet handler om lysten til å lære, utforske og prøve å forstå. På jobb betyr dette åpenhet for å stille spørsmål, prøve nye tilnærminger og utfordre etablerte sannheter. Studier viser at nysgjerrige ansatte er mer engasjerte, kreative og løsningsorienterte. Det er også nøkkelen til innovasjon, det finnes ingen brilliante nyskapninger uten at en eller annen begynte med «hva om?»
For mellomleder som ofte balanserer strategiske mål med menneskelige behov, kan nysgjerrig være en spesielt verdifull egenskap. Det hjelper dem å forstå teamets dynamikk, avdekke skjulte utfordringer og å finne løsninger som gagner alle parter.
Utfordringer og barrierer – hva demper vår nysgjerrighet?
Til tross for alle fordeler det er å være nysgjerrighet, er det ofte en mangelvare på arbeidsplassen. En undersøkelse blant 3000 arbeidstakere viste det seg at bare 24% av ansatte følte seg regelmessig nysgjerrig på jobb. Hvorfor er det slik?
- Frykten for feil: Mange arbeidsplasser er preget av en fryktkultur hvor det å stille spørsmål eller teste ut noe nytt kan oppleves risikabelt.
- Tidspress: I en hektisk hverdag kan nysgjerrighet bli sett på som unødvendig tidsbruk, snarer enn en investering i læring og utvikling.
- Mangler støtte fra ledelsen: Når ledelsen ikke aktivt fremmer nysgjerrighet, blir det vanskelig for ansatte å se at det blir verdsatt, eller deres mening, undring og ideer betyr noe.
- Komfortsone-kultur: Vi har en naturlig tendens til å holde oss til det vi kjenner eller er trygge på, selv når nysgjerrighet kan åpne nye dører.
- Vi vil ikke lage noe bråk: Å være enige med den smarteste i rommet kan gjøre at jeg også fremstår som smart. Det å være enig med de vi ser opp til føles trygt, selv om vi kanskje ikke er helt overbevist
Hvordan kan mellomledere fremme nysgjerrighet?
Både ledelsen og mellomledere spiller en avgjørende rolle i å skape en kultur hvor nysgjerrighet verdsettes. Her er noen praktiske strategier du kan implementere:
-
Stille bedre spørsmål!
Led som et godt eksempel, ved å stille åpne spørsmål utforer du teamet til å tenke nytt. Spørsmål som «hvordan kan vi gjøre dette annerledes?» eller «Hva har vi ikke vurdert?» kan åpne for ny innsikt. -
Skap et trygt miljø
Bygg psykologisk trygghet i teamet ditt, hvor ansatte føler seg komfortable med å dele ideer, stille spørsmål og prøve ut nye ting uten frykt for kritikk eller straff. -
Belønne nysgjerrighet!
Anerkjenn og belønn ansatte når de tør å utforske nye ideer, stiller vanskelige spørsmål som gjør at du må tenke deg om en gang til eller to. Resultatet behøver ikke å bli perfekt, men om noen har stilt deg spørsmål som gjør at du får viktig kunnskap – del det, skryt av det! -
Legg til rette for læring
Inviter eksterne foredragsholder, del relevante podkaster, bøker. Kjør workshops, oppmuntre til interne diskusjoner rundt faglig utvikling. Læringsinitiativer kan utløse nysgjerrighet og engasjement. - Tolerer feil og del dine egne! Vis at det er greit å mislykkes, så lenge man lærer av det. Del dine egne erfaringer med feiltrinn og hvordan det har bidratt til vekst.
Nysgjerrighet er en kraft som kan transformere arbeidsplassen, men det krever at vi ser verdien av den og aktivt fremmer den i hverdagen. Som mellomleder har du en unik mulighet til å inspirere nysgjerrighet i teamet ditt, bygge en læringskultur og åpne døren for nye muligheter. Hva kan du gjøre i dag for å dyrke nysgjerrighet – både hos deg selv og dem rundt deg? Begynn med å stille et enkelt spørsmål: «Hva om?»
For husk det, nysgjerrighet starter jo med deg 😉

Jeg vil ha boken!
Slik kjøper du boken – trykk på linken under for å sende meg en e-post med adressen din og hvor mange bøker du ønsker.
Du får tilsendt betalingsinformasjon og bekreftelse på din bestilling.
Vil ha en personlig hilsen i boken? Gi meg beskjed, så ordner jeg det!
Tusen takk for at du støtter og ønsker å lese boken min. Det betyr mye!
329,-
Pr. bok, eks. frakt (+70,-)
Ja, Vi vil bli inspirert!
La meg inspirere ditt team eller arrangement med et foredrag som engasjerer! Eller vil du ha en workshop? Ta kontakt for mer informasjon, eller les mer om hva jeg kan tilby under tjenester! Gleder meg til å høre fra deg!