Helliger målet middelet?
De siste ukene har jeg lest artikler og lyttet til ulike podcaster for å prøve å forstå hva som skjer i USA. Jeg har vært spesielt opptatt av hvordan mange amerikanere rasjonaliserer sin støtte til Donald Trump, og hvordan de beveger seg fra tradisjonelle demokratiske verdier til å omfavne en mer autoritær og ideologisk høyrevridd tilnærming.
Hvordan gå fra kritiker til supporter?
En episode som satte seg fast hos meg, var fra The Daily, der Megyn Kelly ble intervjuet. Megyn Kelly, tidligere Fox News-anker og med sitt eget show Megyn Kelly Today, var en amerikansk yndling. For oss i Norge er hun kanskje mest kjent som varsler om seksuell trakassering i Fox News, og for å ha konfrontert Trump med hans kvinnesyn under en valgkampsdebatt i 2015. Etter dette ble hun utsatt for massiv offentlig trakassering fra Trump over lang tid.
Intervjueren fra The Daily forsøkte å forstå hvordan hun kunne gå fra å være en av de mest synlige kritikerne av Trump – til å bli en støttespiller. Argumentasjonen hennes overbeviste meg ikke, men det som slo meg, var at hun resonnerte som om målet helliger middelet.
Og det er akkurat det som skremmer meg mest.
Hva er beundringsverdig?
Det virker som mange i dag ser på en leder som “sterk” dersom vedkommende får viljen sin, uavhengig av hvilke metoder som tas i bruk. At makt og gjennomslag i seg selv er bevis på godt lederskap. At det å tråkke over mennesker, systemer eller rettsprinsipper er en prislapp verdt å betale, så lenge det gir resultater. Hvordan ble det beundringsverdig?
I samme periode hørte jeg Elon Musk si at empati er Vestens svakhet. Det traff meg. Ikke fordi jeg er enig, men fordi det gjorde det tydelig for meg hvor fundamentalt annerledes disse verdiene er fra de vi bygger samfunnet vårt på her i Norge.
Er empati en svakhet eller styrke?
Her i Norge er ikke empati en svakhet. Det er en styrke.
Vi lærer barna våre å ta hensyn. Vi bygger arbeidsplasser på prinsipper som tillit, trygghet og fellesskap. Vi mener at veien til målet betyr noe. At måten vi behandler hverandre på underveis forteller hvem vi er. Og kanskje viktigst: vi tror ikke at “resultatet” unnskylder å skade andre mennesker på veien.
Det betyr ikke at empati alltid er enkelt – eller at det gjør ledelse lett. Å lede med hensyn, verdier og ansvar er krevende. Det er lettere å styre med frykt og regler. Det er lettere å ta snarveier og late som om resultatet i seg selv rettferdiggjør alt. Men det er ikke et slikt samfunn jeg ønsker å være en del av.
Jeg har hørt uttrykket «målet helliger middelet» mange ganger. Nesten uten unntak har det blitt brukt i situasjoner hvor noen vil ta en snarvei de vet skader noen – eller er på kanten av det akseptable. Det blir en hvilepute, en hersketeknikk, eller et tegn på at man ikke er klok nok til å se langtidseffekten.
Målet helliger ikke alltid middelet. For hvem setter egentlig målet? Og hvem betaler prisen for midlene vi bruker for å nå det?
Dette er ikke bare et politisk spørsmål. Det er et lederskapsspørsmål. Et verdispørsmål. Og et valg vi tar, hver eneste dag – som ledere, kollegaer og medmennesker.
I boken Led med hjertet og hodet! -mine erfaringer og verktøy som mellomleder, finner du mer om mine meninger og tolkninger av forskning og bøker jeg har benyttet i mitt lederskap i Norge.
Boken kan du kjøpe her:

Jeg vil ha boken!
Slik kjøper du boken – trykk på linken under for å sende meg en e-post med adressen din og hvor mange bøker du ønsker.
Du får tilsendt betalingsinformasjon og bekreftelse på din bestilling.
Vil ha en personlig hilsen i boken? Gi meg beskjed, så ordner jeg det!
Tusen takk for at du støtter og ønsker å lese boken min. Det betyr mye!
329,-
Pr. bok, eks. frakt (+70,-)